Asylsøkere er lykkejegere

Asylsøkere er lykkejegere

Mytene

Vær så god, her er noen motargumenter:

  • I offentlig debatt brukes lykkejeger som synonym for opportunist: en som bevisst utnytter omgivelsene til egen fordel, drevet av egeninteresse. Ordet brukes negativt og er forbundet med lav moral. Er fattige eller mennesker som flykter fra krig opportunister hvis de ønsker seg et bedre liv, mens folk fra rike land bare er tiltaksfulle og dyktige når de gjør det samme?
  • De fleste asylsøkere som kommer til Norge bor på asylmottak. Hvis du noen gang har besøkt et mottak vil du se at det ikke er et sted noen har lyst til å bo med mindre man må. Mange mennesker på små rom som venter i uvisshet. Mange har traumatiske opplevelser bak seg.
  • Det er forskjell på hva som gjør oss lykkelig. Men noe grunnleggende må være på plass: mat, trygghet, venner, familie, helse og en følelse av egenverdi. Mennesker som flykter fra krig, konflikt eller fattigdom ønsker seg et vanlig liv hvor de kan spise middag med familien uten å være redde. Kanskje er trygghetsjeger et mer riktig ord?
  • I den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776 står det at alle mennesker er skapt like, med grunnleggende rettighet til å jakte lykken Rundt én million nordmenn utvandret til Nord- Amerika på 1800- og 1900- tallet, nettopp for å søke lykken.